Loader
BOOK AN APPOINTMENT
MSU
RABUN KANAK-KANAK, JANGAN AMBIL MUDAH

Rabun Kanak-kanak, Jangan Ambil Mudah


Pemakaian cermin mata dikalangan bayi dan kanak-kanak bukan lah perkara yang baru malah mereka  memerlukan cermin mata untuk membaiki rabun jauh, rabun dekat, astigmatism atau bagi sesetengah kes juling. Dengan pemakaian cermin mata juga dapat mengelakkan daripada penglihatan menjadi lebih teruk serta mata malas.

Kanak-kanak boleh mula memakai cermin mata seawal usia 1 tahun bagi perkembangan bola mata yang sihat, imej yang jelas perlu terbentuk di retina mata.


Semenjak perintah kawalan pergerakan (PKP) yang bermula sejak 18 Mac lalu, selain banyak meluangkan masa di rumah, golongan kanak-kanak juga terkesan dengan keadaan ini apabila segelintir daripada mereka hanya meluangkan masa dengan menumpukan perhatian terhadap gajet sekaligus menimbulkan kebimbangan terhadap ibu bapa. Di sini disertakan beberapa langkah penjagaan mata untuk anak-anak anda.


Antara langkah yang perlu diambil perhatian oleh ibu bapa adalah:

Siapakah yang perlu dirujuk untuk jalani pemeriksaan?

Apabila anak-anak bersekolah dengan penjarakan sosial, terdapat besar kemungkinan jarak meja dengan kedudukan papan putih akan menjadi lebih jauh. Jika rabun, ia pasti menyukarkan anak-anak anda untuk melihat.

Apa yang membimbangkan pada masa ini adalah terdapat penambahan bilangan pesakit kanak-kanak yang rabun serta juling selepas PKP.


Nota Penting:

Tiada istilah juling air, juling itik, juling ular yang comel.

Sila bawa anak anda jalani pemeriksaan dengan segera!