Loader
BOOK AN APPOINTMENT
MSU
KECEDERAAN LIGAMEN (ANTERIOR CRUCIATE LIGAMENT)

Kecederaan Ligamen (Anterior Cruciate Ligament)


Lutut merupakan sendi terpenting dalam tubuh badan manusia. Sendi lutut terbentuk daripada artikulasi tulang femur, patella dan tibia. Sendi lutut ini diseliputi oleh kapsul dan distabilkan oleh beberapa ligamen yang penting iaitu ‘anterior cruciate ligament’ (ACL), ‘posterior cruciate ligament’ (PCL), ‘medial collateral ligament’ (MCL) dan ‘lateral collateral ligament’ (LCL). 

​​​​​​​

Apakah itu Ligamen ACL?

Ligamen ACL merupakan ligamen yang seringkali tercedera ketika bersukan terutama sukan bolasepak, ragbi, bola jaring, bola keranjang, tenis, bola tampar, hoki dan lain-lain yang seumpamanya. Mereka yang mengalami kecederaan ACL ketika bersukan kebiasaannya tidak akan dapat meneruskan permainan kerana lutut mereka menjadi tidak stabil. Sekiranya tidak dirawat mereka tidak dapat lagi meneruskan aktiviti seperti sebelumnya.

Tanda-tanda mengalami kecederaan ligamen ACL?

Rawatan Yang Perlu Dilakukan jika mempunyai simptom?

Bagaimana prosedur penggantian ligament ACL dilakukan?


INFO PENTING

Ligamen ACL yang koyak atau putus tidak akan berupaya untuk sembuh dengan sendirinya. Pesakit perlu menjalani pembedahan penggantian ligamen ACL untuk menstabilkan kembali lutut mereka. Ini bagi memastikan mereka akan dapat terus kekal aktif seperti sebelumnya.